Rijschool-Klaassen

Jij kan het, daar zorgen wij voor!

Rijopleidingen vanaf 16 jaar (2toDrive)

Autorijden mag je nu al vanaf 16,5 jaar! Wil jij dit ook? Lees dan snel verder!

Vanaf je 16e verjaardag mag je examen doen voor autotheorie. Je theoriecertificaat blijft na het behalen nog 1,5 jaar geldig. Vanaf 16,5 jaar kun je vervolgens beginnen met de rijlessen in de auto en als je 17 jaar bent, mag je al praktijkexamen doen bij het CBR. Dus jij kunt nu met 17 jaar je rijbewijs al hebben en - onder begeleiding - zelfstandig autorijden! Dat is natuurlijk heel erg leuk, maar zo doe je ook meteen veel ervaring op voor als je met 18 jaar zelfstandig gaat deelnemen aan het verkeer. 

Begeleiding tot je 18e (2toDrive)

Heb je je rijbewijs met 17 jaar gehaald? Dan vraag je een begeleiderspas aan. Hierop moet minimaal de naam van 1 begeleider staan, maar je mag maximaal 5 begeleiders opgeven. Je begeleider is geen rij-instructeur, maar een soort coach. Je krijgt geen rijles meer, want je hebt tenslotte je rijbewijs al gehaald. Gedurende deze periode rijd je dan ook zelfstandig en ben je ook zelf verantwoordelijk voor je gedrag en de gevolgen die het rijden in het verkeer met zich meebreng. Je begeleider kijkt met je mee en je kan helpen, bijvoorbeeld om lastige verkeerssituatie goed in te schatten. Hierbij komt de rijervaring van je begeleider goed van pas. Natuurlijk kan je begeleider je ook andere tips geven tijdens het rijden. Jij mag zelf de mensen uitzoeken die jij als begeleider op je pas wilt hebben staan. Je begeleider moet wel aan aan enkele voorwaarden voldoen: zo moet deze minimaal 5 jaar in het bezit zijn van een autorijbewijs en is hij of zij minimaal 27 jaar. 

Vanaf je 18e mag je natuurlijk met je rijbewijs op zak alleen en volledig zelfstandig zonder coach deelnemen aan het verkeer. En met de auto-rijervaring die je daarvoor hebt opgedaan, doe je dit vast met een goed en veilig gevoel. 


2toDrive in Nederland een succes

Met 2toDrive krijg je meer rijervaring en maak je minder kans op ongelukken. In Duitsland loopt deze proef al langer en daar zijn de resultaten heel positief. Meerdere wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat 2toDrive de verkeersveiligheid vergroot en dat jonge bestuurders minder vaak betrokken zijn bij verkeersongevallen. De 17-jarigen leren namelijk na het behalen van hun rijbewijs nog veel van het rijden met een begeleider, die hen coacht in de verschillende verkeerssituaties die zij meemaken. 


Slagingspercentage 2toDrive

Er wordt op dit moment veel gebruik gemaakt van 2toDrive, waardoor veel jongeren onder de 18 jaar een praktijkexamen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) afleggen. Volgens het CBR is dit een groot succes; maar liefst 56% van de kandidaten behaalt inmiddels in één keer het rijbewijs, terwijl dit percentage normaal tussen de 46 en 48% ligt.


Begeleiderspas 2toDrive coach

Een begeleiderspas is een pasje met daar op de namen van je begeleiders. Jij als 17-jarige hebt de begeleiderspas samen met je rijbewijs bij je als je gaat autorijden. De pas kost € 39,- en komt boven op de kosten van je rijbewijs. 

Het aanvragen van een begeleiderspas kan je digitaal doen. Als eerste moeten diegenen die jou gaan coachen zich aanmelden. De coach krijgt een e-mail wanneer zijn aanvraag is goedgekeurd. Pas wanneer alle coaches zich aangemeld hebben (minimaal 1, maximaal 5), kan jij de begeleiderspas aanvragen.

De begeleiderspas kan aangevraagd worden via de website 2toDrive. Na het aanmelden met je DigiD verschijnen je coaches in het scherm. Bij het doorlopen van de stappen geef je aan welke coach(es) je op je pas plaatst.

Je sluit de aanvraag af door online € 39,- te betalen via iDeal. Na je aanmelding ontvang je een bevestigingse-mail. Na goedkeuring wordt de begeleiderspas binnen 10 werkdagen naar je huisadres gestuurd.